Układy równań liniowych
Studentka: Proszę o sprawdzenie dwóch krótkich przykładów
zadania dotyczą równań liniowych na macierzach
Omówic ilosc rozwiazan i rozwiazac nastepujace układy równan:
a)
2x+y−z−t=0
x+y−2z−t=2
−x−y−z+t=−1
więc macierz A
2 1 −1 −1
A=1 1 −2 −1
−1 −1 −1 1
0
b=2
−1
Z tw. Kroneckera−Capellego
Macierz A
m3=−3 czyli r(A)=3
Macierz U
m3=6 czyli r(U)= 3
r(A)=r(U)<4 Układ jest nieoznaczony czyli ma nieskończenie rozwiązań
b)
x+3y+z+2t=3
4x+3y+z+t=6
5x+y−z−t=6
2x+y−z−t=2
x−3y−z−t=1
Macierz A i b to proste wyznaczyć wiec skróce
r(a) moze być mniejsze lub równe 4
r(U)=5
Więc układ jest sprzeczny
Czy dobrze rozwiazałam?
4 lis 21:20
Studentka: Może ktoś pomóc?
4 lis 21:35
Studentka: proszę o pomoc... Jutro mam kolokwium..
5 lis 07:08
Studentka: ?
5 lis 09:20
Studentka: ?
5 lis 11:31
Studentka:
5 lis 13:30
Studentka: ?
5 lis 21:12