sinus, monotoniczność ciągu
sinus: Witam! Mam takie pytanie: czy każdy ciąg, w którym występuje sinus nie jest monotoniczny?
4 lis 21:18
PW: Pytanie sformułowane dziwnie. Odpowiedź może brzmieć "nie", np.
sinx, sin2x, sin3x, ,,,
dla dowolnej x∊[0,π) jest typowym ciągiem monotonicznym.
4 lis 21:28
Studentka: Ciąg monotoniczny to taki który leci w jedną strone
4 lis 21:31
sinus: a
n = sin nπ/2 jak na przykład zbadać monotoniczność tego ciągu
5 lis 10:23
wredulus_pospolitus:
sinus ... najlepiej na początek 'przyjrzeć' się mu podstawiając n=1, 2 , 3 , 4 , 5 ...
zauważyłeś coś ?
5 lis 10:34
wredulus_pospolitus:
możesz też zastosować odpowiedni wzór trygonometryczny:
| | x−y | | x+y | |
sin x − sin y − 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
w celu obliczenia wyrażenia: a
n+1 − a
n
5 lis 10:36
wredulus_pospolitus:
tam drugi − to powinno być =
5 lis 10:36