Pomoc w równaniu
Adrian: Witam,
Mam do rozwiązania takie zadanie:
"Daje ci 100zl. Masz mi kupic 100rzeczy. Sa to zajace po 2zl i kuropatwy po 0,50gr. Ile bedzie
zajacow i ile kuropatw?"
Mógłby ktoś mnie naprowadzić, jak się za to zabrać ?
4 lis 21:10
MQ: zające − x
x*2zł+(100−x)*0,5zł=100zł
4 lis 21:13
PW: Zwierzę nie jest rzeczą.
4 lis 21:16
MQ: Z czekolady? Na Wielkanoc?
4 lis 21:18
Adrian: Może są wypchane, nie wiem
4 lis 21:19
Adrian: trzeba to rozwiązać na zasadzie
2złx + (50zł = 0,5złx) = 100zł ? bo nie wiem jak teraz przekształcic to równanie
4 lis 21:35
MQ: Jejku, opuść te złotówki i masz zwykłe liczby i zwykłe równanie:
x*2+(100−x)*0,5=100
4 lis 21:37