otrzymanie postaci krawędziowej prostej z postaci parametrycznej
Kuczek: Dane są równania prostej l w postaci krawędziowej
| | ⎧ | x−4y−5z−1=0 | |
| l = | ⎩ | 3x+−2z−3=0 |
|
Napisać jej równania w postaci parametrycznej.
Na zajęciach rozwiązaliśmy już to zadanie. Wyznaczyliśmy wektory normalnych płaszczyzn i potem
wektor kierunkowy oraz punkt należący do tej prostej.
normalna1 = [1,−4,−5]
normalna2 = [3,1,−2]
wektor kierunkowy prostej l =n1 x n2 = [13,−13,−13] || [1,−1,1]
P=(1,0,0)
| | ⎧ | x=1+t(1) | |
| parametryczne: l: | ⎨ | y=0+t(−1) |
|
| | ⎩ | z=0+t(1) | |
Pojawiło się pytanie: Jak mając rówanie parametryczne przejśc do równania w postaci
krawędziowej.
Nie wiem od czego zacząć, jakieś wskazówki?