| 3√−16 | 3√−72 | ||
− | = | ||
| 53√2 | 3√−9 |
prosze o pomoc
| 3√−8 | |
−3√8= | |
| 5 |
ale jesli dobrze kojarze to 3√8 wyszlo Ci po tym, ze
wsadziles
−72 i −9 pod wspolny pierwiastek, skrociles przed siebie i tak o to Ci to wyszlo, ale nie za
bardzo
pojmuję jak Ci wyszlo w tym pierwszym przypadku.
| 3√−16 | |
podzieliles przez 2 z tego co widze, tylko nie wiem jak 53√2 podzielone | |
| 53√2 |
jeszcze, niestety, jakby tego bylo malo nie mam pojecia co dalej zrobic z tym, co napisales
drogi Bizonie, wiec gdybys ty lub ktos inny mogl wytlumaczyc jak to tak moglo wyjsc, bylbym
bardzo, ale to bardzo wdzieczny, poniewaz jutro mam sprawdzian i chcialbym sobie powtorzyc to
i owo
@MQ nie mam pojecia jak sprowadzic to do wspolnego mianownika
@letta tego tez nie za bardzo rozumiem, moglbys/moglabys troszke jasniej?
| 1 | −16 | −72 | 1 | −2 | |||||
*3√ | −3√ | = | 3√−8−3√8= | −2 | |||||
| 5 | 2 | −9 | 5 | 5 |
dziekuje bardzo wszystkim za pomoc!
pozdrawiam