funkcja kwadratowa z parametrem
qbeq: Dla jakich wartości parametru m suma różnych rozwiązań równania x2−2m(x−1)−1=0 jest równa
sumie kwadratów tych rozwiązań?
Próbuję to zrobić następująco. Wskażcie błąd, bo w odpowiedzi jest m=1
x2−2mx+2m−1=0
1) x1+x2=x12+x22 ⇔ x1+x2=(x1+x2)2−2(x1*x2)
I teraz ze wzorów Vieta:
2m=(2m)2−2(2m−1)
2m=4m2−4m+2
4m2−6m+2=0 /:2
2m2−3m+1=0
Δ=9−8=1
m1=1
m2=2
No i już tutaj pojawia się błąd. Proszę o pomoc
4 lis 20:36
qbeq: edit: w odpowiedziach jest m=1/2
4 lis 20:39
4 lis 20:46
Bizon:
...ale oczywiście zaczynasz od sprawdzenia Δ
4 lis 20:47