Strzała: Oznaczmy sobie zbiory:
Zbiór S− to są liczby od 100 do 999, czyli moc zbioru S |S| wynosi 900.
Zbiór A− to są liczby od 100 do 999 podzielne przez 2, czyli mamy liczb |A|= 900:2=450(jakby to
przejście było nie zrozumiałe to napisz).
Zbiór B−to są liczby od 100 do 999 podzielne przez 3, czyli mamy liczb |B|= 900:3=300(to samo
co wyżej)
Zbiór C−to są liczby od 100 do 999 podzielne przez 5, czyli mamy liczb |C|= 900:5=180(to samo
co wyżej)
Teraz liczymy części wspólne dwóch zbiorów:
|A∩B| czyli mamy 2*3=6;900/6=150
|B∩C| czyli mamy 3*5=15;900/15=60
|C∩A| czyli mamy 2*5=10;900/10=90
teraz liczymy część wspólną wszystkich tych wszystkich zbiorów:
|A∩B∩C| czyli analogicznie mamy 2*3*5=30; 900/30=30.
I teraz ze wzoru włączeń i wyłączeń mamy:
900−(450+300+180−150−60−90+30)=900−660=240