matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory Viete'a
qroko:
Liczby 4−2
√
3
oraz 4 +2
√
3
są rozwiązaniami równania x
2
+(p+q)x+p
2
−q
2
=0 Oblicz p i q
4 lis 20:31
Mila:
−b
2)x
1
+x
2
=
=−(p+q)
a
(4−2
√
3
)+(4+2
√
3
)=8⇔
p+q=−8
c
x
1
*x
2
=
=p
2
−q
2
a
(4−2
√
3
)*(4−2
√
3
)=16−4*3=4 p
2
−q
2
=4 (p−q)*(p+q)=4⇔−8*(p−q)=4
−1
p−q=
2
p+q=−8
1
2p=−8
2
1
3
p=−4
i q=−3
4
4
4 lis 22:30