5 zadań ze stereometrii, prosze pomocy!
:): 1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawędzie mają po 6. Oblicz wysokość
ostrosłupa.
2.Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu jest równy 2:3:4. Oblicz długość najdłuższej
krawędzi prostopadłościanu jeśli jego pole powierzchni jest równe 52 cm kwadratowe.
3.Pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Na jego podstawy zużyto 32√3cm
kwadratowe tektury, a na powierzchnię boczną 360 cm kwadratowych. Oblicz objętość pudełka.
4.W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest równa 12 i jest nachylona do
podstawy pod katem 30 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
5.Na wykonanie szkieletu ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o wszystkich krawędziach
równych zużyto 72 cm. Ile wynosi jego krawędź?
4 lis 20:23
dero2005:
| | a | |
h = √a2 − (23hp)2 = √a2 − (a√33)2 = |
| √6 |
| | 3 | |
4 lis 21:26