Wyprowadz wzór symetri wzgledem dowolnej prostej y=ax+b Sy=ax+b (x,y)
M: Wyprowadz wzór symetri wzgledem dowolnej prostej y=ax+b Sy=ax+b (x,y)
4 lis 20:20
M:
5 kwi 18:00
M:
1 cze 11:12
Podstawy Geometrii:
Co dla Ciebie oznacza wzór symetrii?
1 cze 17:47
Borys:

Zadanie zamieszczone w 2013 roku.
A
1=(x
1, y
1), prosta k
1: y=ax+b oś symetrii,
| | 1 | | 1 | | x1 | |
k2⊥k1, k2: y=− |
| (x−x1)+y1 ⇒ y=− |
| x+ |
| +y1 |
| | a | | a | | a | |
S(x
0, y
0) jest punktem wspólnym prostych k
1 i k
2 i środkiem odcinka A
1A
2,
A
2=(x
2, y
2) to obraz punktu A
1 w symetrii względem prostej k
1: y=ax+b.
Po rozwiązaniu układu równań (tych prostych) otrzymujemy:
| | x1+ay1−ab | | ax1+a2y1+b | |
S=( |
| , |
| ) |
| | a2+1 | | a2+1 | |
x
1+x
2=2x
0 i y
1+y
2=2y
0 ⇒ x
2=... i y
2=...
1 cze 20:45