matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z
xsijs:
dana jest liczba a=2−√15 oraz wiadomo że a/b=4+√15. stąd wynika że liczba b jest równa?
4 lis 20:14
5-latek:
2−
√
15
2−
√
15
4−
√
15
(2−
√
15
)(4−
√
15
)
=4+
√
15
⇒b=
*
=
=
b
4+
√
15
4−
√
15
16−15
licz
4 lis 20:28