matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyć granicę lim 4
Albi:
Mam problem z obliczeniem granicy
√
6−x
−1
lim x−> 5
3−
√
x+4
4 lis 20:09
MQ:
Pomnóż licznik i mianownik przez
√
6−3
+1 i przez 3+
√
x+4
4 lis 20:16
Albi:
Dzięki
ODP:
(6−x−1)*(3+
√
x+4
)
3+
√
x+4
=
= 6/2=3
(9−x−4)*(
√
6−x
+1)
√
6−x
+1
4 lis 20:23