wartości bezwzględne :c
dziub: Pomocy, wartości bezwzględne!
Oblicz wartość wyrażenia, jeśli c= − √5 a) ||1 + c| + c| Odpowiedź ma być równa 1. Za każdym
razem, gdy ja to rozwiązuję, wychodzi mi −1. Z tego co widziałam, ludzie rozwiązując to
zadanie kasują moduł wewnętrzny, podczas gdy ja kasuje zewnętrzny, tak jak się to robi przy
równaniach, czy nierównościach z podwójnym modułem (przynajmniej tak mnie uczono). Czy mógłby
mi ktoś powiedzieć jak to się rozwiązuje, czy faktycznie należy kasować najpierw moduł
wewnętrzny i czy tak jest zawsze?
4 lis 20:00
Rafał28:
Zaczynamy od wewnątrz
||1 − √5| − √5| =...
Oceniamy ile to jest 1 − √5? Oczywiście 1 − √5 < 0 bo √5 > 2, zatem |1 − √5| = √5 − 1
...= |√5 − 1 − √5| = |1| = 1
4 lis 20:06