funkcja kwadratowa
Maya: Mam pytanie....

Rozwiązuje zadania..i w jednym musze wyznaczyc wartosc wspołczynnika c, w funkcji która jest
| | 1 | |
okreslona wzorem f(x)= |
| x2 + 0,8x + c
|
| | 2 | |
Dodane jest tez że funkcja ma jedno miejsce zerowe.
Próbowałam za delte podstawic 0 i wyliczyc to c z delty ale źle mi wychodzi..moze mała
podpowiedź?
7 paź 21:15
Maya: CZyli nic z tego

? Pewnie w odpowiedziach sie pomilili i juz
7 paź 21:23
KarolP: Δ=0,64−2c=0
c=0,32
7 paź 21:26
Maya: 
o to czyli dobrze miałam. Dzięki
7 paź 21:27
Bogdan:
Nie irytuj się i czekaj spokojnie, prędzej lub później ktoś Ci pomoże.
Δ = 0 ⇔ 0,64 − 2c = 0 ⇒ c = 0,32
7 paź 21:29