:(
:( : nie umiem obliczać wartości bezwzględnej >.< ktoś pomoże ?

JUTRO MAM SPRAWDZIAN >.<
4 lis 19:24
5-latek: Konkretnie czego nie umiesz
4 lis 19:25
:( : np. x2−6|x|+5=0
4 lis 19:26
:( : nie wiem jakie założenia mam do tego dobrać i w ogóle kiedy sie daje przeciwny znak a kiedy
pozostaje taki jak jest pod wartością >.<
4 lis 19:27
pigor: ..., np. tak :
x2−6|x|+5= 0 ⇔ |x|
2−6|x|+5= 0 ⇔ |x|=1 lub |x|=5 ⇔
x∊{−1,1,−5,5} . ...
4 lis 19:31
5-latek: Definicja sie kania / dla x≥0 |x|=x wiec dla x≥o rownanie ma postac x2−6x+5=0 i to
rozwiazujesz i biezesz te xsy ktore naleza do x≥0 czyli x∊<0 ∞)
dla x<0 z definicji |x|=−x czyli nasz rownanie bedzie mialo postac x2−6(−x)+5=0 to
x2+6x+5=0 i to samo robisz
Na koncu bierzesz sume rozwiazan
4 lis 19:33
:( : no wszystko pięknie ładnie, ale na lekcji robiliśmy to tak:
I) x≥0
x2−6x+5=0
obliczaliśmy deltę, miejsca zerowe, bla bla bla ..
II) x<0
x2+6x+5=0
i tu tak samo ...
wynik wychodzi ten sam co Tobie, ale ja nie rozumiem dlaczego w założeniach jest x≥0 i x<0 ?
>.<
4 lis 19:34
:( : AHAAA !
4 lis 19:35
5-latek: ZEby dobrze zrozumiec to napisz tutak definicje wartosci bezwglednej
4 lis 19:36
:( : no że
|x| = x dla x≥0
|x|= −x dla x<0
4 lis 19:39
:( : no dobra, a jak mam coś takiego: x2+|x−1|=0
x2+|x−1|=0
x−1=0
x=1
czyli teraz robię co ? >.<
4 lis 19:43
5-latek: czyli dla x≥0 opuszcajac wartosc bezwzgledna nie zmieniamy znaku i w naszym przrykladzie
bedzie
x
2−6*x+5=0
Natomiast dla x<0 opuszcajac wartosc bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwny i bedzie w
naszym przykladzie tak x
2−6*(−x)−−−tu zmienilismy znak na przeciwny +5=0
Patrz ogolnie to chodzi o to dlaczego musimy zmienic znak na przeciwny opuszcajac wartosc
bezwzgledna gdy x<0 . Wiemy ze wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna Tak? Jesli bysmy nie
zmienili znaku to np |−5|=−5 ale wiemy z eto jest bledny zapis ale jesli zrobimy tak
|−5|=−(−5)=5 a to juz jest OK.
jasniej troche ?
4 lis 19:47
:( : trochę tak . muszę to poćwiczyć
4 lis 19:49
5-latek: Post 19.43 Wyliczles miejsce zerowe x=1 i teraz dla x≥1 |x−1|=x−1 opuszczamu wartosc
bezwzgledna bez zmiany znaku i nasz rownanie bedzie mialo postac x2+x−1=0 i rozwizazujesz
tak jak poprzednie
Natomiast dla x<1 |x−1|=−(x−1)=−x+1=1−x zobacz dla x<1 zmieniamy znka opuszczajac wartosc
bezwzgledna wobec tego nasz rownie ma postac x2+1−x=0 to x2−x+1=0 i rozwiazujesz dla
x<1
4 lis 19:55
5-latek: Ogolnie jest jeszcze taki bardzo przydatny wzor |a−b|=|b−a|
4 lis 19:59
:( : okej dobra to już rozumiem .. a teraz mam ostatnie pytanie do innego zadania: mam takie
równanie:
x2−6x+2|x−3|−|x+1|+13=0
w x−3=0
x=3
x+1=0
x=−1
i tak :
I PRZEDZIAŁ to x∊(−∞;−1)
Δ<0 czyli jest brak rozwiązań
II PRZEDZIAŁ to x∊<−1;3>
i jak w tym przedziale mam zdziałać ?
bo III PRZEDZIAŁ to x∊(3;+∞) i tutaj wiem co zrobić, ale w II nie mam bladego pojęcia >.<
4 lis 20:06
pigor: ...,
x2+|x−1|=0 ⇔ |x−1|= −x2 − równanie sprzeczne z definicji w.b.
4 lis 20:08
Hajtowy: II przedział
II <−1;3)
x2−6x+2(3−x)−x−1+13=0
x2−6x+6−2x−x+12=0
x2−8x+18=0
Δ=64−72 < 0
Brak rozwiązań
4 lis 20:10
:( :
4 lis 20:10