Błąd Przybliżenia
Kasia: Hej, mam takie zadanie : Liczbę 1117 podano z przybliżeniem, którego błąd względny wynosi
5%. Wyznacz to przybliżenie.
I mam taki problem.
|x−a||x| * 100% = 5% /// *|x|
|x−a| * 100% = 5% |x| /// : 5%
|x−a| * 20 = |x|
No i co teraz mam zrobić?:(
Proszę o pomoc
4 lis 19:21
Kasia: Pomoże mi ktoś?
4 lis 19:40
Kasia: Doszłam do −a = 209/340
ale 231/340 jak zrobić?
4 lis 19:45
Kasia: Proszę pomóżcie
4 lis 19:48
Hugo: a dasz fona xD? skąd jesteś
4 lis 19:58
Hugo: 11/17 = 0,64705...
5%
|b−a| / a
|11/17−0,6470588...| / 11/17 i potem to razy 0,95 dokończ
4 lis 20:02