rónanie
kasia: rozwiąż
(√x)−1+log5x=5
4 lis 19:14
kasia: prosze o pomoc, nie umiem tego rozwiązać
4 lis 19:15
kasia: ?
4 lis 19:20
Bizon:
oczywiście zacznij od założeń dla x ... a potem
log
√x5=−1+log
5x
dalej podstawienie za log
5x
4 lis 19:20
Rafał28:
Założenie x>0
log
√x5 = −1 + log
5x (założenie kolejne x≠1)
| 1 | |
| = −1 + log5x (założenie kolejne log5√x≠0, czyli x≠1) |
| log5√x | |
Podstawienie t = log
5x i otrzymujesz łatwe równanie. Na końcu jeszcze trzeba sprawdzić
równanie wyjściowe dla x=1, czy jest sprzeczne lub prawdziwe.
4 lis 19:21
kasia: dziękuje

a pomożecie jeszcze z tym
| | 1 | |
x do potęgi |
| *logx<1 |
| | logx | |
4 lis 19:25
kasia: ?
4 lis 19:29
Eta:
x>0 i zastosuj : log
a(b
n)= nlog
ab
logarytmujemy obydwie strony logarytmem o podstawie 5
log
5(
√x)
−1+log5x= log
55 , n= −1+log
5x
(−1+log
5x)* log
5√x=1
| | 1 | |
(−1+log5x)* |
| log5x=1 , log5x= t |
| | 2 | |
t
2−t−2=0 ⇒(t−2)(t+1)=0 ⇒ t=2 v t=−1
to: log
5x= 2 v log
5x= −1
4 lis 19:29
Eta:
4 lis 19:30
kasia: dziękuję
4 lis 19:31
Eta:
4 lis 19:31
kasia: a ta nieróność?
4 lis 19:33
kasia: ?
prosze o pomoc
4 lis 19:49