sin cos tg
miko: nie wiem od czego zaczać, może chociaż jakieś wskazówki?
rozwiąż bez użycia tablic
√2sin−855°−tg40°cos40°cos50°+sin2 70°+cos2 70°
4 lis 19:13
5-latek: a np sin270+cos270 = ile ?
4 lis 19:15
miko: z tego co kojarzę to 1 czyli pozostaje √2sin(−855°)−tg40°cos40°cos50°+1
sin(−855°)=sin(2*360°−135°)⇒(−90°−45°)
ten tg 40° to można rozłożyć na sin40°cos° więc zostaje
√2−1−√22 −sin40°cos40° cos40°cos50°+1
4 lis 19:27
Eta:
sin(−α)= −sinα
| | √2 | |
sin(−855o)= −sin( 720o+135o)=−sin(135o)= −cos45o= − |
| |
| | 2 | |
| | cos40o | |
tg40o* |
| = tg40o*ctg40o= 1 |
| | sin40o | |
sin
270
o+cos
270
o=1
4 lis 19:39
Eta:
cos50o= sin40o
4 lis 19:40
miko: Wielkie dzięki. Sam się sobie dziwię, że na to nie wpadłem przecież to oczywiste zależności.
4 lis 19:47