Mila :D !
Hugo: Z talii 52 kart losowo odłożono:
a)jedną kartę
b)5 kart
c) 51 kart
d) k kart
a następnie z pozostałych kart wylosowano 1 kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana
kartą jest as kier?
4 lis 19:11
miko: a) szansa na as kier jest 1:52→ zostało 52−1=51→ szansa na as kier 5152*51
4 lis 19:17
Hugo: Nie bez pośrednio Bo jak nam wyrzucą na początku asa kiera to po zabawie :C
na moje rozumowanie 51/52*1/52 : )) (51 kart bez asa kier razy szansa na niego w wylosowaniu)
// Prawdopodobieństwo Całkowite się kłania. Omawiam dopiero jutro ale zrozumcie, taki cep jak
ja co ma dopa jak by jutro tak wszystkich wydymał swą wiedzą :3
♥♥♥....
P(A) = P(A/B) * P(B) + P(A/b) * P(b) w teorii
A − wylosowano kiera Asa
B − ?
b − ?
4 lis 19:24
Hugo: xD wgl to może być w 1 na 52 przypadki PRAWDOPODOBIEŃSTWO WARUNKOWE !

obalcie mi;
{
If(wylosujemy pika asa value=1)
{
nie wylosujemy już go :
: print('Warunkowe')
};
else( to jednak prawdopodobieństwo całkowite :3)
{
};
};
4 lis 19:35
Mila: a) dobrze
To nie jest typowe zadanie z prawdopodobieństwa całkowitego. Wybierz inne, albo ja Ci napiszę.
4 lis 19:54
Hugo: W końcu jest moja zbawczyni!. nadzieja powróciła : )
Ale możesz mi to rozpisać na ' prawd całkowite' ? bo tak na chłopski to moze zawsze jakoś a
potem 0pkt ; /
+ czy mam racje z tym że w 1 przypadku będzie warunkowe prawdopodobieństwo?
Wiec kolejne

i dz za uznanie że mi sie coś udało to pociesza : )
4 lis 20:15
Hugo: W końcu jest moja zbawczyni!. nadzieja powróciła : )
Ale możesz mi to rozpisać na ' prawd całkowite' ? bo tak na chłopski to moze zawsze jakoś a
potem 0pkt ; /
+ czy mam racje z tym że w 1 przypadku będzie warunkowe prawdopodobieństwo?
Wiec kolejne

i dz za uznanie że mi sie coś udało to pociesza : )
4 lis 20:15
Hugo: Z grupy 20 mężczyzn i 30 kobiet losujemy dwie osoby a następnie z tych dwóch osób wybieramy
również w sposób losowy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy mężczyznę?
A − wybraliśmy mężczyznę
B − hmm

B(dwa) => oznaczmy małe 'b' − hmmm xD? z pewnoscią tu bym dał warunek 1 z dwóch tych ów osób
ale dalej leże i kwiczę.
cyt
Mówiąc zazwyczaj, mamy na myśli zawsze, które zazwyczaj się sprawdza.
4 lis 20:24
Mila:
W tych zadaniach można się wspomagać drzewkiem.
Z talii 52 kart losowo odłożono:
b)5 kart
a następnie z pozostałych kart wylosowano 1 kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana
kartą jest as kier?
pierwsze losowanie (odkładanie 5 kart):
A− odłożono 5 kart wśród których nie ma as kier
B − odłożono 5 kart, jedną z nich jest as kier
C− za drugim razem wycięto asa kier z 47 pozostałych kart
Licz.
4 lis 20:33
Mila:

Z grupy 20 mężczyzn i 30 kobiet losujemy dwie osoby a następnie z tych dwóch osób wybieramy
również w sposób losowy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy mężczyznę?
I losowanie
A− wybrano mężczyznę w drugim losowaniu.
4 lis 20:49
Hugo: a) 52−5 = 47
47/52 * 1/47
b) ∅? Bo nie da sie wylosowac odłożonej karty
c) nie rozumiem iż wyciągnięto 5 kart i nie było tam tego asa i potem nie wylosowano go znowu?
47/52 * ..... ? = 0?
I teraz bym rozumiał że zachodzi P(A) = P(A/a) P(a) + P(A/b) * P(b) + P(A/c) * P(c) = 47/52 *
1/47 ~ 1,92%
i tu fajnie wychodzi poprzez 3 przypadki prawd. całkowite. Mówiłaś ze te przykłady nie dokońca
oddają charakter tego więc opuściłem pozostałem podpunkty ale ok
4 lis 20:55
Hugo: Już analizuję !
4 lis 20:56
Mila:
To zostaw na razie karty.Rozwiążemy, gdy będziesz miał trochę teorii na lekcji.
4 lis 20:58
Hugo: Przeanalizowałem i nie jest to takie dokonca logiczne dla mnie lecz bardziej regułkowe mowa o
ost linijce;
Uwzględniamy dwa przypadki eliminując 3(KK) i nie podstawiając do wzoru (to czaje) chodziarz
można podstawić i chyba by wyszło zero ;>? tam mamy (lub) czyli dodawanie x + y + 0 = x + y
Jednak w drugim dodawaniu MM do KM mamy P(KM) i mamy to razy 1/2 hmmm zatem rozdzielamy to na
równo (na pół) ? kobiet jest więcej więc jak mamy 1/2 z tego to w myślach roi mi się idea że
wciąż mogą być wylosowane w mniejszym prawdopodobieństwie 2 kobiety z tego? . ... ; > O ile
rozumiesz mnie bo ich jest więcej a dzielimy to na dwa{ P(KM)*1/2} Nie w pełni mój tok
rozumowania rozumie twójzapis, jeżeli rozumiesz mnie prosze pomóż zrozumieć lepiej : ) Jeżeli
poprostu tak jest bo 2+2=4 a nie 5 to rzecz do wyuczenia : )
4 lis 21:07
Hugo: Skoro taka jest twa wola

Zatem zawieszenie broni na dziś czy po moich 3 kawach robimy coś
jeszcze

? Z chęcią porobię // wklepie przykład
4 lis 21:10
Mila:
Jeśli wylosowałeś kobietę i mężczyznę ( środkowa linia drzewka) to prawdopodobieństwo wyboru ze
| | 1 | |
zbioru dwuelementowego mężczyzny jest |
| . |
| | 2 | |
4 lis 21:15
Mila:
Wróć do poprzednich zadań. (wczorajszych)
4 lis 21:16
Hugo: aaaaaaaaaaa xD
faceci 20 => 2
kobiety 30 => 2
I tu 2 i 2 to 50% .. OK

rozumiem! dziękuję !
brałem wersje że 20 mężczyzn i 30 kobiet i tu razy 1/2... glupi ja.
Zatem wracamy do wczorajszych.
4 lis 21:23
Hugo: 12. Z talii 52 kart losujemy dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo że obie będą pikami jeśli
obie nie są kierami
ODP: 2/18
13. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo że iloczyn
tych liczb będzie nie parzysty, jeśli ich suma jest podzielna przez 3?
ODP 1/3
14. Ze zbioru liczb trzy cyfrowych losujemy jedną liczbę. jakie jest prawdopodobieństwo że
jest to liczba parzysta jeżeli wiadomo ze jest ona podzielna przez 25?
15. Rzucamy trzy razy kostką do gry. W drugim rzucie wypadła szóstka. Oblicz prawdopodobieństwo
tego że suma oczek otrzymanych w trzech rzutach jest większa od 13
ODP 5/22
16. Rzucamy pięć razy kostką do gry. trzy razy otrzymaliśmy szóstkę. Oblicz prawdopodobieństwo
tego ze w drugim rzucie otrzymaliśmy szóstkę.
ODP 3/5
4 lis 21:32
Mila:
Popatrz na poprzedni wpis, tam masz rozwiązania niektórych.
4 lis 21:39
Hugo: | | | |
Ω = | // chyba że kolejność sie liczy... |
| | |
A− obie są pikami i nie sa kierami
B) obie nie są kierami
| | | |
P(A u B) = | /Ω // nie będzie tu wariacji bz powtórzeń ; / ? |
| | |
4 lis 21:40
Hugo: 12*
4 lis 21:40
Hugo: Odpowiedź to 2/18 mi wychodzi 2/19 ...
4 lis 21:43
Hugo: PRZEPRASZAM

2/19 ! dobrze
4 lis 21:45
Mila:
Źle piszesz symbol Newtona
4 lis 21:45
Mila:
Ma być iloczyn zbiorów . godz.21:40
4 lis 21:49
Hugo: 13. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo że iloczyn
tych liczb będzie nie parzysty, jeśli ich suma jest podzielna przez 3?
Ω = V 2 z 9 = 72
A − iloczyn parzysty i suma podzielna przez 3
B − suma podzielny przez 3
aby iloczyn był parzysty trzeba parzystą razy parzystą bądź parzysta razy nie parzysta / 2
przypadki?
|Parzyste| = 4
|Nieparzyste| = 6
|Iloczyn parzystych| = V 2 z 2 n V 2 z 10 /// dla parzystych i dla parzysto nie parzystych
|Iloczyn parzystych| = {2,4,6,8,10,12,14,16,18,24,20,28,32,36,30,40,42, 48, 54, 56,72}
|Iloczyn parzystych| = 21
|Iloczyn parzystych| i podzielnych ich suma przez 3 ={12,15,18,24,36,30,42,48,54,72}
|Iloczyn parzystych| = 9 (możliwe ze coś sie machłem)
P(AuB) = 9/Ω
P(B) = {12,15,18,24,21,27,36,42,45,51,54,63,72,81}/Ω
= 14/Ω
P(A/B) = 9/14
coś nie wychodzi...
4 lis 22:18
Hugo: racja zapomniałem że N {}{} to właśnie to a nie symbolik z C gdzie zapisuje się na odwrót.
Drugie postu troszke nie rozumiem... Więc zrobiłem teraz to ale coś nie wychodzi w
odpowiedziach mam 1/4.. ale z pewnością coś się machłem pewnie z wyliczaniem odp możliwości. O
tej porze nic nie wskóram dz ponownie coś mi powychodziło na szczęście

Jak pani znajdzie
błąd tu a wiem że gdzieś jest to prosze wskazać sb dokończę.. Miłej nocy odezwę się niebawem
4 lis 22:22
Mila:
W 13 wypisałam Ci zdarzenia i wynik jest U{1}[4}.
Iloczyn ma być nieparzysty, suma podzielna przez 3 tam masz wypisane, dlaczego nie
czytasz rozwiązań? wyjaśnień?
Czytaj poprzedni post. (wczorajszy)
4 lis 23:09