Liczby zespolone płaszczyzna Gaussa
Dany: Zaznaczyć na płaszczyźnie Gaussa zbiór liczb zespolonych spełniających równanie:
Re(1/z)=1/4
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
4 lis 19:08
pigor: ..., otóż niech
z=x+iy , to
| 1 | | 1 | | x−iy | | x−iy | |
| = |
| = |
| − |
| , więc |
| z | | x+iy | | (x+iy)(x−iy) | | x2−y2 | |
| | 1 | | x | | 1 | |
Re( |
| )= |
| = |
| ⇔ x2−y2= 4x ⇔ x2−4x+4−y2= 4 ⇔ |
| | z | | x2−y2 | | 4 | |
| | (x−2)2 | | y2 | |
⇒ (x−2)2−y2= 4 − zbiór punktów (x,y) elipsy |
| − |
| = 1, |
| | 22 | | 22 | |
liczb zespolonych (x,y) − graficznie końców wektorów [x,y] zaczepionych
w punkcie (0,0) i końcach w punktach (x,y) tej elipsy . ...
4 lis 19:28
Sławek:
Moje trzy grosze do rozwiązania"
x
2+y
2=4x
x
2 − 4x + 4 + y
2 = 4
(x−2)
2 + y
2 = 4
Okrąg o środku w punkcie (2,0) i promieniu 2.
4 lis 20:50
ola: gdzie się podzialo −iy z licznika?
16 paź 20:27
PW: Zżarł je potwór Re
16 paź 20:51