wzor funkci liniowej
natalia: Napisz wzor funkcji liniowej f ktorej miejscem zerowym jest liczba 16, a jej wykres przecina os
0Y w punkcie (0, −8) a nastepnie rozwiaz nierownosc f(2x−4)≤3
7 paź 21:00
Kuba: x0=16 A(16,0) B(0,−8)
0=16a+b
−8=b
0=16a−8
8=16a
a=1/2
y=1/2x−8
tego nie jestem pewny czy tak
1/2(2x−4)−8<3
x−2−8<3
x−10<3
x<7
x nalezy (−nieskonczonosc, 7>
7 paź 21:06
Eta:
| | −b | |
f(x) = ax +b ..... to: xo = |
| ....
|
| | a | |
(0, b) −−−to punkt przecięcia wykresu z osią OY
więc b = −8
| | 1 | |
f( 2x −4) = |
| ( 2x −4) −8
|
| | 2 | |
dokończ ..........
powodzenia
7 paź 21:09
Bogdan:
Dobry wieczór Eto

.
Przedstawiam bardzo szybką metodę wyznaczania równania prostej, gdy znane są
współrzędne punktów przecięcia osi x oraz osi y.
Korzystamy z równania prostej w postaci odcinkowej (tej postaci prostej od dawna nie ma
w programie nauczania, niestety).
| | x | | y | |
Prosta w postaci odcinkowej: y = |
| + |
| = 1, |
| | a | | b | |
gdzie a to miejsce zerowe, b to rzędna przecięcia osi y.
Tu a = 16, b = −8.
| x | | y | | 1 | | 1 | |
| + |
| = 1 / * (−8) ⇒ − |
| x + y = −8 ⇒ y = |
| x − 8. |
| 16 | | −8 | | 2 | | 2 | |
7 paź 21:20
Eta:
Dobry wieczór

OK

wiem , ale nie każdy to wie?
7 paź 21:22
Bogdan:
Eto, wiem, że wiesz. Komentarz o prostej w postaci odcinkowej skierowałem do młodszego
pokolenia
7 paź 21:24
Eta:
7 paź 21:29
Eta:
Dobranoc
Bogdanie 
Dzisiaj idę wcześniej do

( zmęczenie "materiału" )
8 paź 00:03
Bogdan:
Dobranoc
Eto, do jutra
8 paź 00:05
Eta:
8 paź 00:07