jh
mooooom: Pewnie proste, ale jakoś nie mogę....
3 log8 −2 czyli 8b=−2 ⇔b=−3?
4 lis 18:20
Kaja: jeszcze raz to zapisz tylko porządnie i napisz co tu trzeba policzyć
4 lis 18:21
Krzysiek: ? możesz to jakoś poprawnie zapisać?
jak argumentem logarytmu może być liczba ujemna?
skąd to 'b' się pojawia
kolejna sprawa 8b=−2 ⇒nie istnieje takie 'b' żeby równość zachodziła...
4 lis 18:22
mooooom: mam wyznaczyć dziedzinę funkcji
f(x) = 1 / 3log8 −2 − √(1/2)x−1 − (1/32)
i nie mogę z tym log... bo ten pierwiastek mam już z głowy xd
4 lis 18:24
mooooom: tam jest pod pierwiastkiem do potęgi x−1
4 lis 18:25
Kaja: no ale co z tym logarytmem − przecież tam nie masz nigdzie x
4 lis 18:25