dany jest wielomian w(x)=(x-3)(x^2+4x-5m-4) wyznacz wszystkie wartosci parametru
jerey: dany jest wielomian w(x)=(x−3)(x2+4x−5m−4) wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych
ten wielomian ma dokładnie 1 pierwiastek
4 lis 18:06
Bizon:
czyli f(x)=x2+4x−5m−4 nie może mieć miejsc zerowych ... czyli Δ<0
5 lis 17:42
jerey: pomoże ktoś?
5 lis 17:57
Saizou :
W(x)=(x−3)(x2+4x−5m−4) ma mieć jedno miejsce zerowe x=3
zatem
I gdy P(x)=x2+4x−5m−4 nie mam miejsc zerowych czyli Δ< 0
II gdy P(x)=x2+4x−5m−4 ma miejsce zerowe podwójne i wynosi ono 3 ,zatem Δ=0 i P(3)=0
5 lis 18:02
jerey: dzieki Saizou, kapnałem sie juz o co chodzi, ale byłeś szybszy. Tak myślałem, ze trzeba 2
przypadki rozważyc
5 lis 18:08