funkcje
natalia: Napisz wzor funkcji f, ktorej wykres przechozi przez punkty A (−15,−9) oraz B(3,−3)
7 paź 20:46
Bogdan:
Jakiej funkcji ?
7 paź 20:47
Kuba: −9=−15a+b
−3=3a+b/*(−1)
−9=−15a+b
3=−3a−b
−−−−−−−−−−−−−−−−
−6=−18a
a=6/18
a=1/3
−3=3*1/3+b
−3=1+b
−4=b f(x)=1/3x−4
7 paź 20:50
RunMan: wzór ogólny funkcji: y = ax + b
f(−15) = −9
f(3) = −3
masz piękny układ dwóch równań. Teraz pozostaje tylko go rozwiązać.
7 paź 20:51
Bogdan:
Zwracam uwagę, że w treści zadania nie ma informacji, ze chodzi o funkcję liniową.
Przez 2 punkty przechodzi nieskończenie wykresów różnych funkcji.
Ponadto przyjmując, że chodzi o funkcję liniową, jej wzór można wyprowadzić bez
układania i rozwiązywania układu równań.
7 paź 21:07
Bogdan:
Przez 2 punkty przechodzi nieskończenie wiele wykresów różnych funkcji.
7 paź 21:11
Eta:
Jeżeli chodzi o funkcję liniową ...
to podam rozwiązanie , o którym wspomniał
Bogdan
(y− y
A)(x
A − x
B)= ( x −x
A)( y
A− y
B)
podstawiając wspłrzędne danych punktów otrzymamy:
y =
13x − 4
PS; Witaj
Bogdanie życzę miłego wieczoru
7 paź 21:21
Bogdan:
Witaj
Eto
7 paź 21:22