wyznacz zbior x dla ktorych wielomian w(x) (2x^3+8x^2-2x-8)(x+4) przyjmuje warto
jerey: wyznacz zbior x dla ktorych wielomian w(x) (2x3+8x2−2x−8)(x+4) przyjmuje wartosci niedodanie.
sprawdzicie czy dobrze?
w(x)= (2x3+8x2−2x−8)(x+4)≤0
2x2(x+4)−2(x+4)(x+4)≤0
(x+4)(2x2−2)≤0
(x+4)(√2x−2)(√2x+2≤0
pierwiastki −4, 1, −1
st(w)=4
a4=2 zatem zaczynamy rysowac wykres od gory, krotnosci nieparzyste nic nie odbija i przedziały
≤0 domkniete tak powinno byc?
4 lis 18:01
Kaja: w drugiej linijce chyba brakuje (x+4) tzn powinno być 2x2(x+4)2−2(x+4)(x+4)≤0
(2x2−2)(x+4)2≤0
2(x2−1)(x+4)2≤0
(x−1)(x+1)(x+4)≤0
4 lis 18:06
Kaja: tam w tej ostatniej linijce powiino byc (x+4)2
4 lis 18:06
Kaja: zatem x∊{−4}∪<−1;1>
4 lis 18:07
jerey: hmm, czemu do kwadratu? przeciez wyciagnalem przed nawias juz 2x
2, nie rozumiem
4 lis 18:11