Nierówności wielomianowe.
Blue: Rozwiąż nierówność
x
4<8x
Wyszło mi x∊(−∞, −2)U(0,2).
Natomiast w odp. mam x∊(0, 2)
Co robię źle
4 lis 17:45
Kaja: x4−8x<0
x(x3−23)<0
x(x−2)(x2+2x+4)<0 /:(x2+2x+4)
x(x−2)<0
x∊(0;2)
4 lis 17:54
5-latek: x4−8x<0 x(x3−8)<0 to x(x−2)(x2+2x+4)<0 teraz rysuj wezyk i zobzacz gdzie jest <0
Oczywiscie wiemy ze x3−8 z ewzoru a3−b3 rozlozone
Sprawdz sobie czy x2+2x+4 przyjmuje wartosci ujemne tzn najlepiej narysysuj parabole i zobacz
. Policz delte i wierzcholek tej paraboli .
4 lis 17:55
Blue: a nie mogę tak tego liczyć:
x(x
3−8) = 0
x1 = 0
x
3 = 8
x2= −2, x3= 2

?
4 lis 18:12
5-latek: No nie bardzo bo x3=8 to x=3√8=2 tylko bo −23=−8
4 lis 18:19
Kaja: popatrz na post z 17:54
4 lis 18:21
Blue: twu, co ja piszę, przecież to nie jest x
2 przepraszam za mój głupi błąd
4 lis 18:22
PW: A tak w ogóle to nie działać schematycznie. pierwszy rzut oka na zadanie i widać: żaden x<0 nie
spełnia nierówności (lewa strona dodatnia, prawa ujemna), zero też nie spełnia nierówności.
Rozwiązań wystarczy zatem szukać wśród x>0.
x4 < 8x, x>0
− o lez łatwiej rozwiązać, prawda? Można podzielić stronami przez x.
4 lis 19:00