Przekrój sześcianu
czarnamagia: Rysunek przedstawia przekroj sześcianu plaszczyzną nachyloną do
Rysunek przedstawia przekroj sześcianu plaszczyzną nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem
\alpha . Krawędź sześcianu ma dlugość a, a punkty A i C są środkami krawędzi.
a.) Oblicz pole czworokąta ABCD
b.)Dla jakiego kąta \alpha czworokąt ABCD ma pole najmniejsze, a dla jakiego najwi eksze?
Oblicz te pola.
Odpowiedzi:
P=a
2/cos \alpha
pole najmniejsze: P=a
2
Pole największe: P= \sqrt{6} a
2
rys:
http://zadane.pl/zadanie/5705752