stężenie
załamana: Ile trzeba wziąć cukru aby po zmieszaniu z 200 g wody otrzymać roztwór o stężeniu 10%?
7 paź 20:24
Kamil: wez sie do nauki

troche myslenia a nie czekanie na innych!
zeby byl roztwor 10% to masa cukru z roztworze(czyli masa wody+cukru) musi wynosic 0,1 masy
roztworu
7 paź 20:29
xxx: No to piszemy:
gdzie x to masa cukru.
Po wyliczeniu x=22,2g.
7 paź 20:43
AS: Dokładam swój sposób po raz dziesiąty chyba
ilość x 200 200 + x
stężenie 100% 0% 10%
x*1 + 200*0 = (200 + x)*0.1 |*10
10*x = 200 + x
9*x = 200
7 paź 21:22