Największa wartość wielomianu
Kasia: Dla jakich wartości parametru m suma sześcianów pierwiastków wielomianu x2 + 2x − 9m2 = 0
osiąga największą wartość?
4 lis 17:22
Kasia: ?
4 lis 17:43
Bizon:
Δ>0 4+36m2 dla każdego m
zatem
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)= .... itd
4 lis 17:50
Asia: ?
4 lis 22:14
Asia: ?
4 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
liczyc sama dalej nie umiesz, tylko na gotowca czekasz
4 lis 22:21
Asia: No ale jak policzyć?
4 lis 22:21
Asia: Jak to x12 + x22 obliczyć?
4 lis 22:24
sushi_ gg6397228:
(a+b)2=a2+b2+ 2ab
przekształcić wzor i dalej Viete'a męczyć
4 lis 22:26
Asia: Trzeba tak odrazu! Dzięki!
4 lis 22:28
Bizon:
,,, (x1+x2)[(x1+x2)2−3x1x2]=−2[(−2)2+27m2]=−54m2−8
czyli dla m=0
4 lis 22:30