zad. tekstowe - f liniowa
JA: W salonie samochodowym sprzedaje się 3 modele marki Opel: Corsa, Vectra, Astra. W pierwszym
tygodniu sprzedano 14 samochodów, w tym 3 sztuki modelu Astra. W drugim tygodniu sprzedano o
20% więcej sztuk modelu Vectra, o 50% więcej sztuk modelu Corsa i tyle samo co w pierwszym
tygodniu sztuk modelu Astra, razem 18 samochodów. Ile sztuk każdego modelu sprzedano w
pierwszym tygodniu?
Doszedłem do 2 rownań i 3 niewiadomych, dalej jest problem.
4 lis 17:18
pigor: ..., a więc masz − jak sądzę − np. taki układ równań :
V+C= 14−3 i 120%V+150%C= 18−3 ⇔ V+C= 11 i 1,2V+1,5C= 15 ⇔
⇔ V= 11−C i 1,2(11−C)+1,5C= 15 ⇔ 13,2−1,2C+1,5C= 15 i V=11−C ⇔
⇔ 0,3C= 1,8 i V=11−C ⇔
C=6 i V= 5 , więc
(C,V,A)= (6,5,3) . ...
4 lis 17:59
JA: o tak , dzięki
4 lis 18:01