Metoda Gaussa
Michu: Mam problem z równaniami
5x+2y−2z=5
3x+3y+2z=5
6x+2y+4z=2
Jedyną metodą która się uczyłem to metoda Gaussa ( metodą Kramera się tego nie da rozwiązać)
ale nie wiem kompletnie jak wyzerowac liczby 3 6 i 2 zawsze miałem łatwiejsze przykłady gdzie
np 1 się pojawiała . Proszę o rady
4 lis 16:50
5-latek: A czemu piszesz ze metoda Cramera sie nie da . masz 3 niewiadome i 3 rownania .
Policz najpierw wyznacznik W jesli W=0 to wtedy sie nie da
4 lis 17:00
Michu: właśnie liczyłem i w=0 z tego co pamiętam
4 lis 17:01