Równanko - ale jakie?
załamana: Kamil wydał 1/4 swoich pieniędzy i jeszcze złotówkę, zostało mu 1,25 zł. ile pieniędzy miał na
początku?
7 paź 20:18
Bogdan:
x − kwota, którą Kamil miał na początku.
Ułóż równanie i pokaż go.
7 paź 20:20
RunMan: Oj, bez przesady, na sprawdzianie nie będziecie mieli dostępu do forum. Przeczytaj ze dwa razy
ze zrozumieniem, a następnie postaraj się ułożyć równanie wedle wskazówki, którą podał Ci
Bogdan.
Myślcie samodzielnie
7 paź 20:23
xxx: Jak inni nie chcą to ja podam to równanie:
14(x+1)=1,25.
po rozwiązaniu x=4
Pozdrawiam
7 paź 20:27
RunMan: to nie chodzi o to, że nie chcą. Jeżeli ktoś wiecznie będzie prowadził ją za rączkę, to nigdy
sama się nie nauczy − a, gdy sama będzie musiała umieć rozwiązać takie równanie nie będzie
obok żadnego xxx, Bogdana czy innego RunMana...
7 paź 20:32
Bogdan:
xxx − podałeś błędne rozwiązanie, i to miała być skuteczna pomoc?
7 paź 20:42
xxx: ok przepraszam za pomyłkę.
Równanie jest prawie ok tylko w nawiasie powinno być x−1.
Wtedy wynik: x=6
7 paź 20:47
Bogdan:
Jeszcze gorzej

, lepiej już pomagaj.
7 paź 21:03
stsa: Witam wszystkich.
Panie czy Pani "xxx" troszkę się pomieszało z tym zadankiem. Kolega ma rację proszę już nie
pomagać bo tylko robi "xxx" zamieszanie.
| | 1 | |
Jeżeli Kamil wydał 1/4 swojej kwoty to x− |
| x |
| | 4 | |
| | 1 | |
do tego jeszcze wydał 1 zł to odejmujemy od x− |
| x−1 i wszystko przyrównujemy do 1,25 (bo |
| | 4 | |
tyle mu zostało). Mam nadzieję że udało mi się pomóc i wszystko wyprostować. Odp. x=3
7 paź 21:28