matematykaszkolna.pl
Równanko - ale jakie? załamana: Kamil wydał 1/4 swoich pieniędzy i jeszcze złotówkę, zostało mu 1,25 zł. ile pieniędzy miał na początku?
7 paź 20:18
Bogdan: x − kwota, którą Kamil miał na początku. Ułóż równanie i pokaż go.
7 paź 20:20
RunMan: Oj, bez przesady, na sprawdzianie nie będziecie mieli dostępu do forum. Przeczytaj ze dwa razy ze zrozumieniem, a następnie postaraj się ułożyć równanie wedle wskazówki, którą podał Ci Bogdan. Myślcie samodzielnie
7 paź 20:23
xxx: Jak inni nie chcą to ja podam to równanie: 14(x+1)=1,25. po rozwiązaniu x=4 Pozdrawiam
7 paź 20:27
RunMan: to nie chodzi o to, że nie chcą. Jeżeli ktoś wiecznie będzie prowadził ją za rączkę, to nigdy sama się nie nauczy − a, gdy sama będzie musiała umieć rozwiązać takie równanie nie będzie obok żadnego xxx, Bogdana czy innego RunMana...
7 paź 20:32
Bogdan: xxx − podałeś błędne rozwiązanie, i to miała być skuteczna pomoc?
7 paź 20:42
xxx: ok przepraszam za pomyłkę. Równanie jest prawie ok tylko w nawiasie powinno być x−1. Wtedy wynik: x=6
7 paź 20:47
Bogdan: Jeszcze gorzej , lepiej już pomagaj.
7 paź 21:03
stsa: Witam wszystkich. Panie czy Pani "xxx" troszkę się pomieszało z tym zadankiem. Kolega ma rację proszę już nie pomagać bo tylko robi "xxx" zamieszanie.
 1 
Jeżeli Kamil wydał 1/4 swojej kwoty to x−

x
 4 
 1 
do tego jeszcze wydał 1 zł to odejmujemy od x−

x−1 i wszystko przyrównujemy do 1,25 (bo
 4 
tyle mu zostało). Mam nadzieję że udało mi się pomóc i wszystko wyprostować. Odp. x=3
7 paź 21:28