funkcje trygonometryczne
emil: sprawdź cz prawdziwe są następujące tożsamości :
a) sin(α+β) * sin (α−β) = sin
2 α − sin
2 β
b)
sin2α1+cos2α = tgα
c)
1 + cosαsinα = ctg
α2
proszę, pomóżcie
4 lis 16:05
kolos: sa wzory specjalne do tego bierzesz lewa strone i rozpisujesz i Ci wyjdzie
4 lis 16:07
emil: w pierwszym zatrzymałem się na (sinαcosβ)2 − (cosαsinβ)2 i co dalej ? czy coś źle zrobilem
już ?
4 lis 16:12
Adi: już piszę pierwsze równanie
4 lis 16:45
Adi: (sinαcosβ + sinβcosα)(sinαcosβ−sinβcosα)=sin2α − sinβ
sin2αcos2β − sinαsinβcosαcosβ + sinβsinαcosαcosβ − sin2βcos2α = sin2αcos2β − sin2βcos2α
= sin2α(1 − sin2β) − sin2β(1−sin2α)= sin2α − sin2αsin2β − sin2β + sin2βsin2α= sin2α
− sin2β
4 lis 16:56
Adi: zastosowałem tu tylko 3 wzory:
wzór sin2α+cos2β=1
sin(α+β)= sinαcosβ+sinβcosα
sin(α−β)= sinαcosβ − sinβcosα
4 lis 16:58
Adi: Czaisz?
4 lis 17:30
4 lis 17:33
emil: już tak, dzięki wielkie!
4 lis 17:35
Adi: Nie ma sprawki

Spróbuj rozwiązać kolejne

Powodzenia
4 lis 17:35