zadanie
PoszukiwaczPrzygód: Witam
Mamy równanie kwadratowe, które posiada następujące pierwiastki:
m − parametr
| | m + 2 − |m+2| | | m + 2 + |m+2| | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dla m + 2 ≥ 0 mam x
1 = 0, x
2 = m + 2
Dla m + 2 < 0 mam x
1 = m + 2, x
2 = 0
Patrząc na pierwiastki x
1, x
2 dochodzimy do wniosku, że x
1 < x
2, dla każdego m.
Pytania:
1. Czy mogę w ogólności powiedzieć, że to równanie ma pierwiastki 0, m + 2?
2. Jeżeli tak, to nie jestem wstanie już określić, który z pierwiastków 0, m+2 jest większy,
mniejszy?
4 lis 16:04
Hajtowy: A daj równanie kwadratowe, całe
4 lis 16:19
daras: a po co? lepsza jest ta niepewność i urok tajemnicy
4 lis 16:20
PoszukiwaczPrzygód: x2 − (m+2)x = 0
4 lis 16:53
krystek: I jeszcze polecenia brakuje.
4 lis 16:57
PoszukiwaczPrzygód: Nie ma polecania, są moje pytania
4 lis 17:00
krystek: x(x−−m−2)=0⇔x=0 lub x=m+2 i koniec
4 lis 17:05