ciagi
zadanie: mam takie zadania z analizy
zbadac zbieznosc ciagu (a
n) okreslobego podanym wzorem; obliczyc granice ciagow zbieznych,
rozstrzygnac czy ciagi rozbiezne maja granice niewlasciwa
najpierw chcialbym sie skupic na zbieznosci ciagu
a konkretnie jak bada sie zbieznosc ciagu?
4 lis 15:56
zadanie: moglbym prosic o pomoc ?
4 lis 17:33
zadanie: ?
4 lis 18:46
Krzysiek: ciąg jest zbieżny jak ma granicę.Policzenie takiej granicy to początek zabawy z granic.NIe masz
jakiejś książki z analizy? Wykłady z analizy?
4 lis 18:54
Mila:
1) opierasz się na tym, że
Czytaj Analizę Krysickiego, albo Skoczylasa, tam masz wyjaśnione.
4 lis 18:56
zadanie: | | n | | n | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
| =1 |
| | n+7 | | n(1+7n) | | 1 | |
to oznacza, ze ciag jest zbiezny i ma granice rowna 1.
tak?
4 lis 19:09
Mila:
Dobrze.
4 lis 19:11