Funkcje:
Patrycja: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej dodatniej liczbę jej naturalnych
dzielników większych od 1. Podaj:
a) wartości f(1), f(2), f(24), f(100).
b) przykład dwóch liczb naturalnych a i b, takich że f(a)=f(b)=2.
Czy może mi ktoś pomóc i wytłumaczyć?
4 lis 15:37
Godzio:
f(1) = 0
f(2) = 1 (jedynym dzielnikiem większym od 1 dwójki jest dwójka)
f(24) = 7 (dzielniki 24 większe od 1: {2,3,4,6,8,12,24} )
f(100) = 9
100 = 25 * 4 = 52 * 22
b) a = 4, b = 9 (dowolna liczba będąca kwadratem liczby pierwszej)
inne liczby pasujące: 25, 49, itd.
4 lis 15:54