liczba zespolona
wika: zapisać liczbę (1−
√3i)
4 w postaci trygonometrycznej
wzór na postać trygonometryczną jest taki:
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zk=n√|a|(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
czyli |a|=
√12+(√3)2=
√4=2 , n=4
| | x | | y | | π | |
cosφ= |
| sinφ= |
| cyli φ= |
| |
| | |a| | | |a| | | 6 | |
moje pytanie − jak liczy sie te pierwiastki przy tym z to k to co to?
musze wyliczyc z
0; z
1,..., z
4
4 lis 15:30
wika: MOZE KTOS POMOC?
4 lis 17:11
Mila:
Pomyliłaś potęgowanie z pierwiastkowaniem.
z=1−
√3i
|z|=
√12+(√3)2=2
| | 1 | | −√3 | | π | | 5π | |
cosφ= |
| i siφ= |
| ⇔φ=2π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 5π | | 5π | |
z1=(1−√3i)4=24*(cos(4* |
| )+isin(4* |
| )) |
| | 3 | | 3 | |
dokończ
4 lis 17:11
wika: czyli jakby był pierwiastek to muszę wyliczac od z
0 do z
3?
a jeżeli potęge to wystarczy to co mi napisałas?
a jeszcze pytanie
| | 20π | | π | | √2 | |
cos |
| =cos20* |
| =20* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
4 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
głupota
4 lis 22:25
wika: ok jezeli głupota to jak?
4 lis 22:27
wika: własnie dlatego pisze tutaj żeby ktoś i to wytłumaczył żebym głupot nie pisała
4 lis 22:31
sushi_ gg6397228:
funkcja jest okresowa, wiec mozna "kasować" co 2π
sin (15π)= sin (13π)= sin (11π)= sin (9π) = sin (7π)= sin (5π)= sin (3π)= sin (π) =..
4 lis 22:32
wika: ok czyli
| | 20π | | 2π | | π | | √3 | |
sin( |
| )=sin{ |
| =sin(120)=sin(180−60)=sin(−60)=−sin(60)=−sin( |
| )=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 20π | | π | | √3 | |
cos( |
| )=cos(−60)=cos(60)= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
4 lis 22:57
sushi_ gg6397228:
sinus 120 to jest tyle samo co sinus 60 −− patrz na wykres sinusa oraz wierszyk
" w pierwszej same plusy, w drugiej tylko sinus.."
4 lis 23:00
Mila:
| | 1 | |
cos(60)= |
| patrz do tabeli. |
| | 2 | |
5 lis 16:31