Liczby zespolone
aliska: UDOWODNIj : z+z−1=2cos(t) −−> zm + z−m = 2 cos (mt) dla każdego m ∊ N
4 lis 15:24
Godzio:
z
2 − 2cos(t) * z + 1 = 0
Δ = 4cos
2(t) − 4 = − 4sin
2(t) = (2sin(t) * i)
2
| | 2cos(t) − 2sin(t) * i | |
z1 = |
| = cos(t) − sin(t) * i = cos(−t) + sin(−t) * i |
| | 2 | |
z
2 = cos(t) + sin(t) * i
Dla z
1:
z
1m + z
−m = cos(−mt) + sin(−mt) * i + cos(mt) + sin(mt) * i = 2cos(mt)
Dla z
2:
z
m + z
−m = cos(mt) + sin(mt) * i + cos(−mt) + sin(−mt) * i = 2cos(mt)
Teraz sprawdzimy czy rzeczywiście
(cos(t) + isin(t))
−m =cos(−mt) + sin(−mt) * i
bo jedynie to może nie być takie oczywiste
| | cos(mt) − isin(mt) | |
(cos(t) + isin(t))−m = (cos(mt) + isin(mt))−1 * |
| |
| | cos(mt) − isin(mt) | |
=
| | cos(mt) − isin(mt) | |
= |
| = cos(−mt) + isin(−mt) |
| | cos2(mt) + sin2(mt) | |
Czyli prawda
4 lis 15:37
aliska: z2 − 2cos(t) * z + 1 = 0
Δ = 4cos2(t) − 4 = − 4sin2(t) = (2sin(t) * i)2
Nie rozumiem pierwszych obliczeń i zapisów. Skąd to równanie kwadratowe, a następnie (2sin(t) *
i)2 ten nawias?
4 lis 16:00
Patrycjusz: z+z
−1=2cos(t)
z
2+1=2cos(t)*z /−2cos(t)*z
z
2−2cos(t)*z+1
Dalej
Δ=4cos
2(t)−4=−4sin
2(t)
ponieważ:
sin
2(t)+cos
2(t)=1
cos
2(t)=1−sin
2(t)
podstawiamy:
4cos
2(t)−4=4*(1−sin
2(t))−4=4−4sin
2(t)−4=−4sin
2(t)
Dalej:
Wiemy że:
i
2=(−1)
(2sin(t)*i)
2=(2sin(t) * i) * (2sin(t) * i)=2sin(t) * i * 2sin(t) * i=
=4sin
2(t) * (−1)=−4sin
2(t)
11 lis 20:29