oblicz masę graniastosłupa
qers: Fragment stalowej szyny długości 2m ma przekrój poprzeczny taki, jak przedstawiono na rysunku
obok (
http://zapodaj.net/images/3770521de42b.jpg). Oblicz masę tego fragmentu (przyjmij, że jest on graniastosłupem prostym), jeśli
wiadomo, że gęstość stali wynosi 7,8 tony/m
3.
7 paź 20:03
jAgA: 1. Zamieniam wszystkie cm na metry
2. Wiemy, że żeby otrzymać masę, musimy pomnożyć gęstość (mamy podaną) i objętością.
3. Liczymy więc objętość. Pole powierzchni naszego przekroju poprzecznego będzie podstawą
graniastosłupa, a długość szyny jego wysokością.
4. Żeby obliczyć podstawę graniastosłupa, musimy go sobie podzielić na mniejsze części,
obliczyć ich pola i dodać je do siebie.
Liczę pole nawiększego prostokąta (na dole):
P = 0,05*0,10 = 0,005
Liczę pole najmniejszego, środkowego prostokąta:
P = (0,1−0,02−0,05)*(0,1−0,04−0,04)=0,03*0,02 = 0,006
Liczę pole prostokąta na samej górze:
P = 0,06*0,02 = 0,0012
Dodaje pola:
P=0,005+0,006+0,0012 = 0,0122
Mnożę pole podstawy graniastosłupa razy gęstość:
Masa = 0,0122*7,8 = 0,09516 tony = 95,16 kg.
Odpowiedź: Szyna waży 95,16 kg.
23 maj 16:33