matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
blauuu:
√
x+2
−2
lim x→2
x
2
−4
4 lis 12:37
irena_1:
x
2
−4
√
x+2
−2=
√
x+2
+2
x
2
−4=(x−2)(x+2)
√
x+2
−2
x−2
lim
x→2
=lim
x→2
=
x
2
−4
(
√
x+2
+2)(x−2)(x+2)
1
1
1
=lim
x→2
=
=
(x+2)(
√
x+2
+2)
4*4
16
4 lis 12:44