matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż granicę
blauuu:
x
4
−3x+2
lim x→1
x
5
−4x+3
4 lis 11:06
irena_1:
x
4
−3x+2
lim
x→1
=
x
5
−4x+3
(x−1)(x
3
+x
2
+x−2)
=lim
x→1
=
(x−1)(x
4
+x
3
+x
2
+x−3)
x
3
+x
2
+x−2
1
=lim
x→1
=
=1
x
4
+x
3
+x
2
+x−3
1
4 lis 11:15