złożenie funkcji
agata: potrzebuję pomocy od podstaw

zalezy mi na wytłumaczeniu krok po kroku
Wyznacz złożenia f◯g oraz g◯f (o ile istnieją)
a) f(x)=sinx−1, x∊R g(x)=
√x, x≥0
| | ⎧ | 2x+1,x<0 | |
| b) f(x)= | ⎩ | x+1, x≥0 |
|
| | ⎧ | −2x+1, x≤1 | |
| g(x)= | ⎩ | x2, x>1 |
|
PW: Napis
f
◯g
oznacza, że najpierw jest wykonana funkcja g, a na wynik działamy funkcją f.
W tym wypadku
f
◯g(x)= f(
√x)=sin
√x−1
−wszystko jest wykonalne, bo
√x istnieje dla x>0, a sinu istnieje dla dowolnej u,
wszczególności dla u=
√x.
Napis
g
◯f
oznacza, że najpierw jest wykonana funkcja f, a na wynik działamy funkcją g.
W tym wypadku
g
◯f(x) = g(sinx−1) =
√sinx−1
− obliczanie sinx i odejmowanie jedynki jest wykonalne dla wszystkich x, ale wynik sinx−1 jest
albo zerem, albo liczbą ujemną, dlatego
√sinx−1
ma sens tylko dla tych x, dla których sinx=1, tzn. dla
Tak więc dziedzina funkcji g
◯f składa się z punktów postaci (1), a jej jedyną wartością
jest
√0=0.