indukcja, zacina sie dla mniejszych od 3 co robic
michael: indukcja, zacięcie poniżej 3 co robic
Dowieść, że dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi nierówność
8n<=2n+16
L=8(n+1) = 8n+8 <= 2n+16+8 = 2n+24 < 2n*2+16 = 2n+1+16=P
o ile 2n+24<2n*2+16 /(−16)
2n+8<2n*2
prawdziwe dla 3<=n co z mniejszymi ? jak dokończyć dowód
4 lis 02:25
irena_1:
n=1
8<2+16
n=2
16<4+16
n=3
24=8+16
Niech więc n≥3
i pokazać dla n≥3, bo dla n≥3 jest 2n≥8
Będziesz mieć wtedy:
...=2n+24=2n+16+8≤2n+16+2n=2n+1+16
4 lis 08:21