indukcja udowodnij dla n należących no Naturalnych
michael: indukcja MATEMATYCZNA : udowodnij dla n należących no Naturalnych
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| +... |
| = |
| |
| 3 | | 15 | | 4n2−1 | | 2n+1 | |
4 lis 01:19
michael: dochodzę do podstawienia
| | n+1 | | n+1 | |
P= |
| = |
| |
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | |
| | n | | 1 | |
L= |
| + |
| = i dalej nie wiem co robić |
| | 2n+1 | | 4(n+1)2−1 | |
4 lis 01:25
Godzio:
Przekształcać
| n | | 1 | |
| + |
| = |
| 2n + 1 | | (2(n + 1) − 1)(2(n + 1) + 1) | |
| | n(2n + 3) + 1 | | 2n2 + 3n + 1 | |
= |
| = |
| = |
| | (2n + 1)(2n + 3) | | (2n + 1)(2n + 3) | |
| | (2n + 1)(n + 1) | | n + 1 | |
= |
| = |
| = P |
| | (2n + 1)(2n + 3) | | 2n + 3 | |
4 lis 01:29
michael: czyli zrobienie czegoś takiego to zapędzenie w kozi róg ?
| n | | n | | n | | n | |
| + |
| = |
| + |
| i wspólny mianownik? |
| 2n+1 | | 4(n+1)2−1 | | 2n+1 | | 4n2+8n+3 | |
4 lis 01:35
michael: nie widziałem jeszcze takiego przekształcenia...ciężko na to wpaść ale dzięki
4 lis 01:38