funkcja
Kroks: Rozwiązać nierówność f(g(x))<g(f(x)) jeżeli funkcje f i g określone są wzorami f(x)=2x−1,
g(x)=2x+4
Doszedłem do takiej postaci: 2x+1+2>22x+4−20, ale nie wiem czy jest ona prawidłowa, a
nawet jeśli tak to nie wiem jak ruszyć dalej.
3 lis 22:36
MQ: Zamień jeszcze 20 na 1 i przenies na drugą stronę, a potem podstaw: t=2x+1
3 lis 22:42
Kroks: dzięki
3 lis 22:43
Kroks: Oj ale chyba coś tu się nie zgadza, bo delta wychodzi brzydka, już po spierwiastkowaniu
wychodzi √13
3 lis 22:47
pigor: ..., przyjrzyj się swojej treści zadania; czy
na pewno dobrze przepisałeś wzory funkcji
3 lis 22:47
Kroks: Sprawdziłem, wszystko dobrze przepisałem....
3 lis 22:49
pigor: ..., no to np. tak :
f(g(x))< g(f(x)) ⇔ f(2x+4)< g(2
x−1) ⇔ 2
2x+4−1< 2(2
x−1)+4 ⇔
⇔ 2
4*2
2x−1< 2*2
x−2+4 ⇔ 6*(2
x)
2−2*2
x−3 < 0 i Δ=4+4*16*3= 49*4,
więc 2
x=
132(2+7*2)=
12=2
−1 lub 2
x=
132(2−7*2)= −
38 ⇒
⇒ (2
x−2
−1)(2
x+
38)<0 ⇔ 2
x−2
−1<0 ⇔ 2
x<2
−1 i 2
x+
38>0 ∀x∊R ⇔
⇔
x< −1 ⇔
x∊(−∞ ;−1) − szukany zbiór rozwiązań danej nierówności. ...
3 lis 23:44