FUNKCJA KWADRATOWA
Baśka: Doświadczalnie ustalono, że T(n), liczony w sekundach, potrzebny na alfabetyczne ułożenie n
kartek z nazwiskami wyraża się, z dobrym przybliżeniem, wzorem T(n)=an
2+bn. Ułożenie 10
kartek trwa średnio 20 sekund, a 30 kartek średnio 90 sekund. Wyznacz wzór funkcji T(n) i
oblicz ile kartek ułożyć można średnio w ciągu 50 sekund.
A oto moje obliczenia: (a problem tkwi w tym że mam zupełnie inny wynik niż w odp, i nie mogę
odnaleźć mojego błędu.)
T(n)=an
2+bn ; szukamy a=? i b=?
| ⎧ | 100a+10b=20 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 900a+30b−90 | |
10b=20−100a /:10
b=2−10a
900a+30b=90
900a+30(2−10a)=90
900a+60−300a=90
600a=30 /:600
b=2−10a
n∊
N
| | 3 | | 1 | | 49 | |
Δ=b2−4ac=( |
| )2−4* |
| *−50= |
| |
| | 2 | | 20 | | 4 | |
| | −b−√Δ | |
x1= |
| =−50 <−−− Nie spełnia zależności n∊N |
| | 2a | |
ODP. w ciągu 50 sek. można ułożyć 20 kartek..
A oto wyniki które są w odp.
w ciągu 50 sek można ułożyć ok. 10 kartek.