row logarytmiczne - sprawdzenie
maturzysta: 4 − log
10x = 3
√log10x log
10x = t
D: x≥1
4−t=3
√t/
2
t
2−8t+16=9t
t
2−17t+16=0
√Δ=15
t
1=1 ⇒ x=10
t
2=16 ⇒ x=10
16
Wolphrma pokazuje jako rozwiazanie tylko 10
3 lis 22:17
irena_1:
√log10x=t
t≥0
4−t2=3t
t2+3t−4=0
t=−4<0 lub t=1
log10x=1
x=10
U Ciebie
4−t=3√t
po prawej stronie jest pierwiastek, więc musi być 4−t>0, czyli t<4.
Zauważ, że dla t=16 miałbyś
−12=12
3 lis 22:22
mw: Spróbuj podstawic tak
t=√log10x
t≥0
3 lis 22:24
mw: Spóźniłam się z odp
3 lis 22:25