a
qu: Pomoże ktoś ?
rozwiąż równanie
3 lis 22:09
Bizon:
założenia ... a potem:
m(m−1)−20=0
3 lis 22:16
qu: w jakieś bardziej szczegółowe wytłumaczenie mógłbym poprosić
3 lis 22:26
5-latek: A symbol Newtona znany ? jesli tak to jaki problem?
3 lis 22:28
Hajtowy:
m(m−1)=20
m
2−m−20=0
Δ=81 ⇒
√Δ=9
x
1= 5
x
2= −4
Patrząc na to zadanie to chyba odp brzmi 5

Bo ujemne rozwiązania zazwyczaj się odrzuca, bo
to masz raczej zadanie z treścią

Coś w stylu... Na przyjęciu jest 10 osób każdy z każdym się wita, ile będzie przywitań?
3 lis 22:38
qu: spoko ale ogólnie chodzi o ta linijke
(m−2)!(m−1)m
_____________ = 10
2(m−2)!
3 lis 22:38
Hajtowy: To jest twierdzenie, to co Ci
Bizon napisał

Powinieneś to znać lub mieć na lekcji.
3 lis 22:39
qu: Hajtowy a sybol silni pomijamy tak?
3 lis 22:39
Hajtowy: | | | | n(n−1) | |
Poszedłem na skróty, gdyż wiedząc, że | = |
| (wzory w tablicach matematycznych |
| | | n | |
do matury) to szybko i sprawnie rozwiązuje się takie zadanko
3 lis 22:40
Hajtowy: | | n(n−1) | |
= |
| oczywiście  |
| | 2 | |
3 lis 22:41
qu: Dzięki za profesjonalną pomoc
3 lis 22:42
Hajtowy:
| | n! | | (n−2)! * (n−1)! * n | | n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
| | n! | | n! | | | |
= |
| = |
| = | |
| | (n−k)! * (n−n+k)! | | (n−k)! * k! | | |
Znasz takie cuś?
3 lis 22:44
Hajtowy: Można na skróty a można patrzeć sobie na to i myśleć "Co to ku*** jest

"
3 lis 22:45
q: n! = (n−2)! * (n−1)! * n = n(n−1)
Mógłbyś mi tylko to jeszcze wytłumaczyć ?
3 lis 22:55
5-latek: Przyklad 10!=7!*8*9*10 zgadza sie ? lub 10!=8!*9*10 to samo
m!= 1*2*3*4*5*6*..........(m−5)(m−4)*(m−3)(m−2)(m−1)*m
tak samo m! mozesz zapisac tak m!= (m−3)!(m−2)(m−1)m albo tak m!=(m−2)!(m−1)m
TO samo bedzie w druga strone (n+1)!= m!(m+1)
(m+2)!=m!(M+1)(m+2) ale tez (m+2)!=(m+1)!(m+2)
Mysle ze teraz powinno byc juz jasniej
literki moga byc rozne w zaleznosci od zadania ale zasada jest taka sama
3 lis 22:55