Dziedzina
Bodek: Proszę o rozwiązanie.
Wyznacz dziedzinę naturalną funkcji
f(x)=√1/x−1 − x+1
3 lis 22:08
Hajtowy:
Tak to ma wygladac?
3 lis 22:10
Hajtowy: x≠1
D=R−{1}
na to wygląda
3 lis 22:13
5-latek: Przy takim zapisie w mianowniku masz 0
3 lis 22:15
Bodek: nie, nie −x+1 nie jest w mianowniku, osobna liczba
3 lis 22:18
3 lis 22:23
5-latek: | 1 | |
| −x+1≥0 zalozenie x≠1 i rozwiazujesz ta nierownosc |
| x−1 | |
3 lis 22:24
Hajtowy: 5−latek, po co rozwiązywać?

"Wyznacz dziedzinę naturalną funkcji"

Dziedzina wyznaczona
3 lis 22:26
Bodek: 5−latek D=≤−√2,1)∪(1,√2≥ dobrze?
3 lis 22:39
Bodek: pomoże ktoś?
3 lis 23:26