matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag arytmetyczny
Beforeu:
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1458671_211710042333829_1756614226_n.jpg
Pomocy z zadaniem 9 . Stosuje wzor c−b = b−a i nie wychodzi
3 lis 22:07
irena_1:
a=
√
12
−1=2
√
3
−1
8
√
3
−7
b=
6
2
√
3
−4
c=
3
(a, b, c)− ciąg arytmetyczny, jeśli a+c=2b (równość równoważna)
2
√
3
−4
6
√
3
−3+2
√
3
−4
8
√
3
−7
a+c=2
√
3
−1+
=
=
3
3
3
8
√
3
−7
8
√
3
−7
2b=2*
=
6
3
a+c=2b, więc ciąg jest arytmetyczny
3 lis 22:26